Najmniejszy niedźwiedź na świecie

Miniaturowy, ale groźny drapieżnik. Biruang to nazwa najmniejszego niedźwiedzia na świecie. Jest najrzadszym niedźwiedziem na tej planecie.
Niezwykłe zwierzę zwane jest także Malajskim lub słonecznym niedźwiedziem. A on jest naprawdę najmniejszym członkiem rodziny niedźwiedzi. Wysokość stopy końsko-szpotawej wynosi nie więcej niż półtora metra, masa waha się od 25 kilogramów do 65 kilogramów. Jednak nawet pomimo tak niewielkich rozmiarów, biruang jest uważany za jedno z najbardziej okrutnych niedźwiedzi na świecie, jeśli nie najbardziej agresywne. Jednak taka opinia istnieje tylko w krajach zachodnich. Na przykład w Azji niedźwiedź nie jest niebezpieczny. Ponadto niedźwiedź jest oswojony, a czasem trzymany jako zwierzę domowe.

Najmniejsze niedźwiedzie na świecie są malezyjskie. Są również nazywane niedźwiedziami słonecznymi.

Najmniejsze niedźwiedzie na świecie, podobnie jak psy, są dość łatwe do wyszkolenia. I tylko niedźwiedzie - matki chroniące młode stanowią zagrożenie dla ludzi. Warto unikać i gniewnych osób. Jeśli bestia zostanie sprowokowana do ataku, to naprawdę jest nieustraszona i walczy ze wszystkich sił, nie dla życia, ale dla śmierci, próbując pokonać wroga za wszelką cenę.

Najmniejsze niedźwiedzie na świecie to drwale

Niedźwiedzie słoneczne są dość duże, oprócz półksiężycowatych pazurów. Zwierzęta mają ogromne łapy z całkowicie nagimi podeszwami. Jest to fakt, który pomaga dobrze wspinać się na drzewa Biruang. Ze wszystkich niedźwiedzi najmniejsze niedźwiedzie na świecie przede wszystkim kochają drzewa. Dlatego czasami nazywa się je również "basindo nan tenggil", co dosłownie oznacza "ten, kto lubi siedzieć wysoko". Biruang to głównie nocne zwierzęta, więc ludzie mogą spać cały dzień lub leżeć na wygodnych gałęziach drzew. Na wysokości budują także coś podobnego do gniazda dla siebie i, nie opuszczając "domu", żywią się owocami i liśćmi. Warto zwrócić uwagę na interesujący fakt - niedźwiedzie malajskie nigdy nie hibernują.
Niedźwiedzie słoneczne są wszystkożerne. Ale z reguły żywią się dżdżownicami, owadami, owocami, pędami i kłączami różnych roślin. Charakterystyczną cechą biruangów jest niezwykle długi język. Osiąga 20-25 centymetrów. Ta część ciała jest bardzo lepka i cienka. Pomaga niedźwiedziu uzyskać ulubioną ucztę - miód z uli. Stąd kolejna nazwa najmniejszego niedźwiedzia na świecie - "miś niedźwiedzia".Nawiasem mówiąc, zwierzę nie jest przeciwko jedzeniu nie tylko miodu, ale także pszczół. Czasami ptaki również pochłaniają ptaki, jaszczurki i małe ssaki. Potężne szczęki osobników pomagają nawet pękać kokosy.
Niedźwiedzie malajskie występują w południowych Chinach, w północno-wschodnich Indiach, w Tajlandii, Myanmar, a także na wyspie Borneo, półwyspie Indochin oraz w Indonezji.
Biruangi grają
Miniaturowy miś różni się od swoich bliskich nie tylko zadziwiająco długim językiem. Futro z biruang jest sztywniejsze, krótsze i gładsze. Wyjaśnia to fakt, że zwierzę żyje w dość ciepłym klimacie. Kolor niedźwiedzia słonecznego jest czarny, a na klatce piersiowej duży jasny punkt. Wygląda jak podkowa, w formie przypominającej wschodzące słońce. I stąd nazwa całego rodzaju małych niedźwiedzi - "Helarctos". Pierwsza część słowa jest tłumaczona jako słońce, a druga - niedźwiedź. Wszystko razem okazuje się - niedźwiedź słoneczny.
Biruangi żyją do 25 lat, ale są w niewoli. Ale na wolności, najmniejszy niedźwiedź na świecie, jego życie i nawyki są słabo zbadane. Można jednak bezpiecznie powiedzieć, że pod nadzorem człowieka zwierzęta te żyją znacznie dłużej.

Naprawdę podniszczony!

Niedźwiedź Bruin to fraza, którą wszyscy znają od dzieciństwa, a Biruang czyni prawdę. Naukowcy odnotowali ciekawy spacer niedźwiedzia malajskiego. Ma wszystkie cztery łapy obracając się do wewnątrz podczas chodzenia. Ale wizja niedźwiedzia nie jest tak dobra. Ale słabo widzące oczy są kompensowane przez wspaniały zmysł węchu i słuchu.

Wrogowie małego niedźwiedzia

Głównym wrogiem niedźwiedzia słonecznego zawsze był człowiek. Biruangi łatwo pokonują prawie każdego drapieżnika. Mówiono, że są bardzo silni w walce, więc sąsiedzi w lasach wolą ominąć stronę dziecka. Ale czasami nadal istnieją konflikty z lampartami i tygrysami. Najwięksi drapieżcy próbują złapać rywala za gardło. A niedźwiedzie mogą uniknąć takiego ataku, ponieważ mają bardzo luźną skórę na swoich szyjach, co pozwala bi-ruangowi "wyślizgnąć się" z ich ust lamparta lub tygrysa i odskoczyć z miażdżącym ciosem.

Najmniejsze niedźwiedzie mają bardzo długi język.

Ale odejście od osoby tak po prostu nie działa. Ludzie już spowodowali prawie nieodwracalne szkody w populacji najmniejszych niedźwiedzi na świecie. Pięć tysięcy lat temu ludzie w Chinach używali żółci niedźwiedzia do celów medycznych - w leczeniu zakażeń bakteryjnych. Teraz sytuacja się nie zmieniła.Ale na wyspie Borneo zwierzęce futro służy do szycia czapek. Wśród ludzi jest również popularne trofeum polujące na niedźwiedzia malajskiego. Rolnicy strzelają do zwierząt z prostego powodu, że stopa końska może uszkadzać plantacje kokosów i bananów. Właśnie z tego powodu biruangi są obecnie najrzadszymi gatunkami niedźwiedzi. Są one wymienione w międzynarodowej Czerwonej Księdze. Jednak każdego roku liczba malajskich niedźwiedzi maleje.

Dotykanie drapieżnika

Tak czy inaczej, malajskie niedźwiedzie można nazwać nieśmiałym i nieśmiałym. Zazwyczaj wolą unikać tej osoby, nie pojawiać się w jego oczach i ogólnie trzymać się z dala od niego. Ale w Azji rzadkim obrazem jest oswojone biruang. Zwierzę może spokojnie chodzić po domu mistrza bez opieki i bawić się z dziećmi z zainteresowaniem. Nawiasem mówiąc, malajskie niedźwiedzie są bardzo inteligentne. Jest opowieść o niedźwiedziu, który kiedyś zaskoczył właścicieli. Zwierzę nie jadło ofiarowanego mu ryżu, ale rozproszyło je na ziemi, usiadło obok niego i czekało na coś. Nieco później ptaki przyszły na kolację z ryżem, chytrym Biruangiem zjadł ptaki.
Co ciekawe, okres małżeństwa biruangu nie ogranicza się do jednego sezonu. Krycia najmniejszych niedźwiedzi na świecie mogą występować przez cały rok. Po 95 dniach ciąży samica ma 1-2 dzieci, czasami trzy. Zważ niewidomych, nagich i bezradnych noworodków na około 300 gramów. Pod ochroną matki wynoszą do 2,5 roku.