Najrzadsze zwierzęta świata

Na Ziemi istnieje wielomilionowa różnorodność gatunków zwierząt, niestety liczba niektórych z nich mierzona jest w dziesiątkach.
Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody definiuje odsetek zagrożonych gatunków jako 40% wszystkich organizmów w oparciu o różnorodność gatunków znanych do roku 2006. Mówimy o najrzadszych zwierzętach na świecie żyjących na naszej planecie.

Żyrafa Rothschilda

Nie ma jednego ssaka na świecie, który jest wyższy niż żyrafa Rothschilda. Wzrost samców ma więcej niż pięć i pół metra, samica jest niższa o metr. Waga samca wynosi prawie dwie tony, samica waży nieco ponad tonę.

Na głowie żyrafa Rothschilda nie są dwa rogi, ale pięć

Piękny kolor zwierząt przyciąga uwagę, a także liczba rogów, które są niestandardowe dla żyraf: nie są to tradycyjne dwa, ale pięć. Te żyrafy żyją tylko w Kenii i Ugandzie. Według ekologów w przyrodzie żyje nie więcej niż siedemset żyraf Rothschildów.

Północny gładki wieloryb

Północny wieloryb ma długość 21 metrów (samce) i waży około stu ton. Prawie połowa całkowitej masy to tłuszcz wieloryba. Północny wieloryb żyje w Oceanie Atlantyckim, głównie na północnym zachodzie, podczas gdy na wschodzie jest całkowicie eksterminowany.

Na całym świecie przetrwało ponad trzysta gładkich północnych wielorybów

Obecnie można go znaleźć w wodach Nowej Anglii i Zatoki Meksykańskiej. Zachowane około trzystu osób.

Biały lew

Widok otwarty stosunkowo niedawno - w 1975 roku. Liczą one około trzystu osobników, które obecnie żyją nie w dzikiej naturze Afryki, ale w warunkach niezbędnych do zachowania gatunku, który znajduje się w specjalnych rezerwach RPA. Długość białego lwa przekracza trzy metry, a waga może osiągnąć 310 kilogramów.

Biały Lew - wyjątkowy przedstawiciel rodziny kotów

Tonkin Rhinopithecus

Możesz spotkać to zwierzę z drużyny naczelnych tylko na północy Wietnamu, obok rzeki Song Coy. Należą do rodziny małp. Żyją w drzewach, gdzie tworzą haremy. Zjedz liście, bambus i owoce. Do tej pory przeżyło mniej niż 250 osób. Średnia długość życia osiąga dwadzieścia lat. Kobiety są w stanie urodzić jedno cielę rocznie.

Małe małpy są bardzo mobilne i sprytnie wspinają się po drzewach

Papuga Kakapo

Jedyna papuga na świecie, która w procesie ewolucji straciła zdolność latania, żyje w Nowej Zelandii. Było to prawdopodobnie spowodowane brakiem drapieżników, które mogłyby zaszkodzić papudze.Maksymalna wysokość, z jaką ptak może planować, wynosi 25-30 metrów.

Papuga Kakapo ma bogatą zieloną barwę i jedwabiste upierzenie

Przez większość dnia spędza pasywnie w gnieździe, a nocą zaczyna polować, aby zdobyć pożywienie. Kakapo żyje długo, średnio dziewięć dekad. W tej chwili pozostało mniej niż sto papug papug.

Tęsknota

Zwierzę należy do rzędu naczelnych. Długie koła zębate istniały na planecie 55 milionów lat temu. Mają dość zabawny wygląd, duże słodkie oczy, a także zmarszczki na twarzy, które pozwalają zmieniać wyraz twarzy w zależności od sytuacji.

Zjadacz jest jednym z nielicznych zwierząt, które mają wyraz twarzy.

Jednocześnie są bardzo małe i mieszczą się w dłoni. Tarsiers żyje w lasach Wysp Filipińskich. Większość czasu spędzają na drzewach. Nocą idą na polowanie w poszukiwaniu zdobyczy.

Czerwononożny ibis

Ibis ma duży rozmiar dla osobników tego gatunku, osiągając 78 cm, ptak ma białe upierzenie, które w okresie lęgowym nabiera szarawego zabarwienia. Wcześniej czerwononożny ibis składał się z ogromnej liczby osób w różnych krajach świata.

Czerwononożny ibis ma piękną jasnopomarańczową barwę

Jednak do naszych czasów przetrwało mniej niż dwadzieścia osób, które są chronione przed drapieżnikami i kłusownikami. W ciągu dnia ibis mieszka w dolinach rzecznych i na polach ryżowych, a nocą w wysokich drzewach.

Peters 'trąba

Trudno powiedzieć, dlaczego to zwierzę nazywa się psem. Wszystko, co łączy ją ze znajomym psem, to doskonały węch, który pomaga małemu czarno-pomarańczowemu zwierzęciu szukać wrogów na swojej ziemi, a także ustalić, gdzie jest kobieta.

Psotnik Petersa wygląda bardziej jak mysz

Peters doggy w Kenii, Tanzanii i na wyspach w pobliżu Tanzanii. Za dnia pieska szuka owadów, którymi żeruje, aw nocy odpoczywa w małych dołach, w których samodzielnie tworzy gniazdo gałęzi i trawy.

Olbrzymi miękki żółw

Unikalny gatunek żółwia, który ma liczoną liczbę przedstawicieli. Występuje wyłącznie w słodkiej wodzie, a waga osiąga dwieście kilogramów. Brakuje skorupy żółwia, a ciało pokryte jest miękką skórką, która nie jest typowa dla większości żółwi na świecie.

W tym gadzie ledwo można dostrzec żółwia

Snow Leopard

Przedstawiciel rodziny kotów ma jasnoszarą barwę i grube futro. Żyją w górach Azji: w Himalajach, w Tybecie i Ałtaju. Lamparty mają jeden styl życia. Żywią się kozami, sarną, owcami, jeleniami.

Od 2016 r. Polowanie na śniegowe lamparty zostało zakazane na całym świecie.

Białe lamparty mają okres godowy w lutym-marcu i mogą produkować potomstwo po osiągnięciu trzech lub czterech lat. Samica może rodzić dwa razy w roku.
Redakcja Odkurzacze.info zaprasza do zapoznania się z artykułem na temat długowiecznych zwierząt.