Najmniejsze węże na świecie

Wśród małych węży są trujące, z których człowiek powinien być ostrożny. Istnieją jednak również nie-jadowite małe węże, są one całkowicie nieszkodliwe dla ludzi i same potrzebują ochrony.

Małe jadowite węże

Jednym z jadowitych węży o niewielkich rozmiarach jest karłowata żmija. Dorosły wąż rzadko osiąga długość trzydziestu centymetrów. Porównując ją z hałaśliwymi żmijami lub innymi krewnymi - gabionową żmiją, jej wymiary są naprawdę niewielkie. Wystające łuski nad jej oczami są nieobecne, dlatego wąż jest czasami nazywany nieogarnioną żmiją. Pień karła żmii jest czerwonawo-żółty lub szary. Na tym tle widoczne są małe ciemne plamy, rozmieszczone w trzech rzędach wzdłużnych. Końcówka ogona ma najczęściej czarny kolor. Siedlisko tego węża to pustynia Namib i Kalahari. W luźnych piaskach żmija jest doskonale osadzona. Poruszając się na boki, ona, z nadciągającym niebezpieczeństwem, za pomocą wibracyjnych ruchów jest bardzo sprytnie pochowana w piaskach. Żmija karłowata zawiera i jest w niewoli. W tym przypadku jedzenie służy jako jaszczurka. Wiadomo, że po ugryzieniu ilość wstrzykniętej trucizny nie jest duża, ponieważ nawet jaszczurka umiera po dwudziestu minutach.

Dwulistna żmija - mały drapieżnik

Wspólna żmija to mały jadowity wąż. Ich długość wynosi zwykle od trzydziestu do pięćdziesięciu centymetrów. Jego siedliskiem jest europejska część Rosji. Jego charakterystyczną cechą jest charakterystyczny dla zygzaka wzór na plecach. Ona sama może być wiśniowa, brązowa, szara, czerwona.

Common Adder o bardzo skromnym rozmiarze.

Sandy EFA to kolejny przedstawiciel niewielkich jadowitych węży. W rodzinie żmij uważa się ją za najbardziej trującą. Długość dorosłego węża wynosi około pięćdziesięciu centymetrów. Efekt miękki, szary lub złoty, z jasnymi plamami ułożonymi we wzór. Źrenice oka przypominają kota. Wąż żyje w Afryce Środkowej i żywi się ropuchami, gryzoniami, małymi wężami, ptakami i żabami. Po bokach jej ciała rozmieszczone są w kilku rzędach poszarpanych pierścieni, przy pomocy których wydaje szeleszczący dźwięk. Więc wąż ostrzega osobę o spotkaniu z samym sobą. Efa jest żyworodnym wężem, który w swoim czasie ma piętnaście węży na piętnaście centymetrów.

Mały wąż piasek Efa nie składa jajek

Małe, nie trujące węże

Wspólnym przedstawicielem rodziny niewidomych jest niewidoma mucha brahminiana. Najczęściej ten nie-jadowity wąż ma brązowy kolor. Na końcu jego ogona jest mały szpikulec. Jej oczy są z atrofią i pokryte tarczami. Podczas gdy obrazy nie przenikają przez skórę, oczy węża są wrażliwe na światło. Długość Brahmin Blind - około piętnastu centymetrów. Ich ojczyzną jest Azja Południowo-Wschodnia, Indie i Sri Lanka.

Brahmin Blind Man - mały nieszkodliwy wąż

Te małe węże zwane są również węże doniczkowe, co wiąże się z ich zwyczajem wspinania się do doniczek. Konieczne jest jedynie zrobienie garnka z kwiatami w ogrodzie na słońcu, tak szybko, jak może być niewidomy. Często te węże są mylone z dżdżownicami. Bliższe spojrzenie pokazuje, że w przeciwieństwie do robaków, ciało węża nie jest podzielone na segmenty, można również zobaczyć na nim charakterystyczny kolor węża w przypadku, gdy wąż jest czerwony. To z powodu chęci wspinania się do donic na kwiaty, ślepi Braminów rozprzestrzenili się na wiele krajów. Ostatnio pojawili się nawet na Karaibach. Węże żyją w ziemi przez cały czas i umiejętnie ją kopią. To jest wąż do układania jaj.Samica składa od dwóch do siedmiu jaj, których szerokość wynosi cztery milimetry, a długość wynosi dwanaście milimetrów.
Wąż Barbados jest jeszcze jednym przedstawicielem małych nie jadowitych węży. Ich naturalnym środowiskiem jest Barbados. Długość rzadko przekracza dziesięć centymetrów.

Wąż Barbados łatwo mieści się w dłoni

Długość skromnego oka nie przekracza pięćdziesięciu dziewięciu centymetrów. Kolor jest czerwonawo-beżowy, brązowo-szary lub czysty szary. Wąż preferuje kamieniste zbocza. Jego głównym pokarmem są robaki, gołe gąsienice, karaluchy, stonogi, woodlice i skorpiony, które zwykle chowają się pod kamieniami.

Smirny Eyrenis wygląda jak olbrzym w porównaniu do efy

Najmniejszy wąż na świecie

W 2008 r. Najmniejszy na świecie wąż został znaleziony przez biologa Blaira Hodgesa. Wyjeżdżając na wyprawę na Barbados, znalazł kilka kopii tych węży ukrywających się pod kamieniami. Obecnie długość największego okazu wynosi dziesięć centymetrów cztery milimetry. Ten wąż otrzymał nazwę wąż Barbados. Jej życie jest niezwykle krótkie i trwa od wiosny do jesieni. Głównym pokarmem tych dzieci są mrówki i termity.Najmniejszy wąż nie jest trujący.

Wąż Barbados jest najmniejszy na świecie

Każda samica składa najczęściej jedno duże jajo, z którego do następnej wiosny pojawi się potomstwo. Nowonarodzone węże z wąskim wężem są w połowie długości matki, co jest bardzo rzadkie, ponieważ węże zwykle mają dzieci około jednej dziesiątej długości matki. Duży rozmiar noworodka węża z węża Barbados wynika z pewnych warunków przeżycia i krótkiej żywotności.

Najmniejszy wąż rzadko dorasta do 10 cm

Naukowcy uważają, że najmniejszy wąż na planecie jest na skraju wyginięcia. Faktem jest, że w warunkach naturalnych żyją na powierzchni zaledwie kilku kilometrów kwadratowych. Strona znajduje się na Barbadosie, w jej wschodniej części. Z powodu wylesiania na tym obszarze ten rzadki gatunek może zniknąć.
A największy wąż ma imponujące wymiary. Według Odkurzacze.info, waga olbrzymiego węża może osiągnąć 220 kg. Przeczytaj więcej o największych wężach tutaj.