Największe niedźwiedzie na świecie

Wśród największych niedźwiedzi wyróżnia się niedźwiedź brunatny kodiak, niedźwiedź grizzly, niedźwiedź polarny. To są zwierzęta o ogromnej wadze i długości. Istnieje rekordzista wśród misia pluszowych misiów.

Największy pluszowy miś

Uznany za największego pluszowego misia na świecie, prawie dwadzieścia lat dziennie odwiedzał muzeum pluszowych zabawek stojących przy wejściu. Muzeum znajdowało się w mieście Statford. Przez cały ten czas był przedmiotem podziwu małych gości. Wysokość tej zabawki wynosi trzy metry trzydzieści centymetrów. Trudno wyobrazić sobie wagę tego giganta.

Największy pluszowy miś

Z biegiem lat wystawę odwiedziło co najmniej milion osób. Niestety w 2007 r. Muzeum zostało zamknięte, a ten miś, podobnie jak pozostałe eksponaty, wystawiono na sprzedaż.

Wielkie białe niedźwiedzie

Niedźwiedzie polarne mają kilka innych imion - niedźwiedź polarny, morze, północ i oshky. Niedźwiedź polarny wywodzi się z brązu. Największe okazy rosną do trzech lub więcej metrów i mogą ważyć około ośmiuset kilogramów, jednak jest to ogromna rzadkość. Zwykle samiec znajduje się na długości dwóch - dwóch i pół metra,jego waga nie przekracza pół tony.
Na zewnątrz niedźwiedź i niedźwiedź brunatny wykazują zauważalne różnice. Głowa niedźwiedzia polarnego jest płaska na wydłużonej szyi, uszy są małe. Wełna jest nie tylko biała, ale żółtawa. To niesamowite, że wszystkie niedźwiedzie polarne mają czarną skórę. Nie można tego zauważyć z powodu gęstej wełny.

Oshkuy - drugie imię wielkich niedźwiedzi polarnych

Oshkuy mieszka na półkuli północnej i żywi się morsami, fokami, zającami morskimi i innymi zwierzętami morskimi. Aby je złapać, niedźwiedź chowa się w schronie, a następnie ogłusza cios w głowę.
Niedźwiedzie polarne od dawna są wymienione w Czerwonej Księdze. Powodem jest to, że powoli rozmnażają się, a ich młode często stają się ofiarą innych drapieżników. Kłusownicy polują na te niedźwiedzie. Co roku niszczą co najmniej dwieście osób.

Ogromne niedźwiedzie kodiaka

Jednym z podgatunków niedźwiedzi brunatnych jest kodiak. Wśród drapieżników planety jest największy. Potwierdza to jego wielkość. Wysokość w kłębie osobnika tego podgatunku sięga półtora metra, a jego długość wynosi około czterech metrów. Znaczenie ma również gigantyczny niedźwiedź. Tak więc samica waży ćwierć tony, a dorosły mężczyzna ma prawie czterysta pięćdziesiąt kilogramów.Te parametry są średnie, podczas gdy istnieją przypadki, które osiągają wagę jednej tony.

Kodiaki - gigantyczne niedźwiedzie

Siedliskiem tego podgatunku jest wyspa Kodiak i wyspy archipelagu Kodiak, czyli tam, gdzie zima trwa krótko i zawsze jest wiele różnych pokarmów. Podobnie jak inne niedźwiedzie, zimą hibernuje kodiac. Ich jedzenie - nie tylko zwierzęta, te niedźwiedzie nie odmawiają upadku, jedzą korzenie, jagody i zioła. Podczas tarła łososia, codiaki cieszą się nim z przyjemnością.
Zwierzęta kojarzą się latem, a rozwój zapłodnionej komórki rozpoczyna się jesienią. Nie więcej niż trzy młode rodzą się w styczniu lub lutym, kiedy samica znajduje się w stanie hibernacji. Dzieci pozostają z matką przez pierwsze trzy lata życia.

Ogromne niedźwiedzie kodiak są uważane za gatunek zagrożony.

Kodiaki jest zagrożonym podgatunkiem niedźwiedzi brunatnych. Pozostało mniej niż trzy tysiące osób. Jednak zgodnie z oficjalnym zezwoleniem, sto sześćdziesiąt osób jest zastrzelanych rocznie.

Największe grizzlies

Kolejny duży podgatunek niedźwiedzia brunatnego, który uważany jest za drugi co do wielkości po kodiaku, nazywany jest grizzly. Jego siedliskiem jest Alaska i Kanada. Niedawno w Meksyku znaleziono niedźwiedzia grizzly.Zewnętrznie nie różni się szczególnie od innych niedźwiedzi brunatnych. Jedyną różnicą jest długość pazurów, które mogą sięgać piętnastu centymetrów. Z tego powodu grizzlies nigdy nie wspinają się po drzewach.

Grizzly Giants nie mogą wspiąć się na drzewa

Niektóre osoby ważą około tony o długości około czterech metrów. Z oddali grizzlies wydają się nieco szarawe, a to dlatego, że są brązowe, w niektórych miejscach pokryte szarym futrem. Podczas gdy niedźwiedzie są małe, ich pazury są nadal dość małe, co pozwala grizzly wspiąć się na drzewa, zrujnować pokrzywkę i zjeść pokarm warzywny.

Waga niedźwiedzi grizzly może osiągnąć tonę

Głównym pokarmem dorosłego osobnika jest karma dla zwierząt. Niedźwiedź grizzly - doskonale ryby. Spotkanie z tym drapieżnikiem jest bardzo niebezpieczne. Z jednym uderzeniem łapą może zadać śmiertelny cios. Wiadomo, że ten podgatunek niedźwiedzia brunatnego i niedźwiedzia polarnego może krzyżować się.

Największy niedźwiedź na świecie

Największym niedźwiedziem w dziejach jest gigantyczny niedźwiedź jaskiniowy z krótkim grzbietem, który kiedyś żył w Ameryce Południowej. Jest znany jako Arctodus. Według naukowców niedźwiedzie te żyły od około dwóch milionów lat do pięćset tysięcy lat temu.

Wyglądał jak największy niedźwiedź na świecie

Masa gigantycznego drapieżnika osiągnęła dwie tony, a wzrost wyniósł co najmniej trzy i pół metra. Niedźwiedź jaskiniowy jadł lwy, wełniste nosorożce, wilki, tygrysy, olbrzymi łoś i jelenie. Posiadał ogromną siłę ugryzienia.
W Argentynie w 1935 r. Znaleziono szkielet niedźwiedzia jaskiniowego o krótkiej twarzy. Według National Geographic na świecie nie ma nic takiego jak taki potężny drapieżnik.

Czaszka niedźwiedzia jaskiniowego o krótkiej twarzy

W 2006 roku na Alasce zginął wielki grizzly-eater. Gdyby mógł stanąć na tylnych nogach, miałby wysokość około czterech metrów trzydziestu centymetrów. Masa niedźwiedzia wynosiła siedemset dwadzieścia sześć kilogramów.
Ale najmniejszy niedźwiedź Biruang, według Odkurzacze.info, waży tylko 25 kg w dorosłym życiu. Strona zawiera szczegółowy artykuł o najmniejszych niedźwiedziach.